Ζουρνάς

Το μάθημα είναι ατομικό, έχει διάρκεια 40′ και γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτου ηλικίας.
Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Καθηγητής: Αλέξανδρος Κλειδωνάς

Ο Αλέξανδρος Κλειδωνάς σπούδασε Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει Μεταπτυχιακό στο Σχεδιασμό. Είναι Διδάκτορας του Ε.Μ.Π. και εκπόνησε διατριβή με θέμα τον Αυτοσχεδιασμό στη Μουσική και στην Αρχιτεκτονική.

Ασχολείται με τη μουσική παιδιόθεν ενώ ο πατέρας του, Δημήτρης, έπαιζε κλασικό βιολί και μπαρόκ φλογέρα. Ωστόσο δεν έχει λάβει κάποια τυπικής μορφής μουσική εκπαίδευση όντας αυτοδίδακτος οργανοπαίκτης και διατελώντας ενίοτε άτυπος μαθητής σε παραδοσιακούς-λαϊκούς μουσικούς.

Από το 1998 άρχισε να ασχολείται με την τσαμπούνα και κατά την περίοδο 2004-2008 στην Έλυμπο κοντά στον Αντώνη Ζωγραφίδη μελέτησε την Καρπάθικη μουσική και την τέχνη του ίδιου του οργάνου. Η συστηματική συμμετοχή του στις Συναντήσεις Λαϊκών Μουσικών Νοτίου Αιγαίου διεύρυνε τους ορίζοντες και τις γνώσεις του πάνω στα τρία είδη τσαμπούνας (5+1, 5+3, 5+5) αλλά ως Αθηναίος αναζητά και νέους τρόπους έκφρασης στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Το 2008 έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση με τίτλο “Βιομηχανικός Άσκαυλος”· πρόκειται για τσαμπούνα πλήρως κατασκευασμένη από πλαστικά υλικά οικοδομικής χρήσης, η οποία είναι γνωστή ως “τσαμπουνιέρα”.

Παράλληλα, από το 2012 ασχολείται με το ζουρνά σε όλες τις εκδοχές του και κυρίως με το Μακεδονικό ζουρνά, όπως παίζεται στις περιοχές του Νομού Σερρών και του Νομού Ημαθίας, έχοντας ως δασκάλους το Νίκο Σοφό στις Πλαταιές Βοιωτίας, το Χρήστο Καρακώστα στο Φλάμπουρο Σερρών και τον Παναγιώτη Μπάλιο (από το Φλάμπουρο) στην Αθήνα. Συμμετέχει σε παραστάσεις χορευτικών συλλόγων, λαϊκά γλέντια και αστικά πανηγύρια ενώ έχει κατ’ επανάληψη συμμετάσχει σε παραδοσιακά πανηγύρια με αγώνες πάλης στο Νομό Σερρών (Νιγρίτα, Φλάμπουρο).