Το Κέντρο

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής
«Φοίβος Ανωγειανάκης»

Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» είναι πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικό, που ιδρύθηκε το 1991 ως «Σωματείο Φίλων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας». Ιδρυτικά του μέλη υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής, όπως οι: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Θόδωρος Αντωνίου, Έλλη Νικολαϊδου, Σίμων Καρράς, Σπύρος Περιστέρης, Μάρκος Δραγούμης, Ιωάννα Παπαντωνίου, Άγγελος Δεληβορριάς, Μάριος Πλωρίτης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Μιχάλης Σταθόπουλος, Δημήτρης Χορν κ.ά.
Ως «Σωματείο Φίλων του Μουσείου», την περίοδο 1991-2014 ανέπτυξε πολύπλευρες ερευνητικές, επιμορφωτικές-εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις, με στόχο την διάσωση-καταγραφή και προβολή-διάδοση της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς (εκδόσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και ενήλικες, διαλέξεις, σεμινάρια, συναυλίες, μουσικές συναντήσεις, προβολές ταινιών, επιτόπιες έρευνες και καταγραφές, συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς κ.ά.).

Σκοποί του Κέντρου

Μετά την κατάργηση το 2014 του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων ως αυτόνομου φορέα, το Σωματείο -με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης- συνεχίζει τις δράσεις του ως «Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”» με τους εξής  σκοπούς:

  • Προβολή και ανάδειξη της Συλλογής Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, του επιστημονικού έργου και της προσφοράς του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη.

  • Συμβολή στην έρευνα, μελέτη, διάσωση, προβολή και διάδοση της ελληνικής λαϊκής και βυζαντινής μουσικής παράδοσης, τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο.

  • Συμβολή στη συλλογή, συντήρηση και έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων και γενικά κάθε υλικού χρήσιμου για την έρευνα, μελέτη και προβολή της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

  • Συμβολή στην προώθηση της έρευνας και της μελέτης σε θέματα εθνομουσικολογίας.

  • Συμβολή στη συγκρότηση και λειτουργία ειδικής εθνομουσικολογικής βιβλιοθήκης και οπτικοαοκουστικού αρχείου.

Πολιτιστικές δράσεις

Μία από τις κύριες πολιτιστικές δράσεις του ΚΕΜΦΑ, που έχει καθιερωθεί ως θεσμός και συμπληρώνει 28 χρόνια συνεχούς προσφοράς, είναι η διοργάνωση σεμιναρίων δημοτικού τραγουδιού και ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων. Κάθε χρόνο στα μαθήματα αυτά εκατοντάδες μαθητές κάθε ηλικίας (από 7 έως 77 χρονών!) μυούνται στη λαϊκή μουσική μας παράδοση. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν 23 διαφορετικά όργανα και είδη τραγουδιού (δημοτικό τραγούδι, ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, κρουστά, σαντούρι, κανονάκι, κλαρίνο, θιαμπόλι, νέι, ταμπουρά, πολίτικο λαγούτο, στεριανό και νησιώτικο λαγούτο, μπουλγαρί, ούτι, λαϊκή κιθάρα, μαντολίνο, κρητική λύρα, λύρα Θράκης-Μακεδονίας, βιολί, ακορντεόν). Την επιστημονική επιμέλεια των μαθημάτων έχει ο Λάμπρος Λιάβας (καθηγητής εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών) και τον συντονισμό η Ευαγγελία Χαλδαιάκη (υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ).

Οι μαθητές των σεμιναρίων μαζί με τους καθηγητές τους έχουν συστήσει την Ορχήστρα Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» καθώς και Χορωδία Δημοτικής Μουσικής που δίνει τακτικές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Πληροφορίες

Δραστηριότητες

Παράλληλα, στον χώρο του ΚΕΜΦΑ στο Κέντρο της Αθήνας (Ευριπίδου 18 και Αιόλου) πραγματοποιούνται,
σε εβδομαδιαία βάση με ελεύθερη είσοδο, επιμορφωτικά σεμινάρια-διαλέξεις σε θέματα σχετικά
με την ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση, καθώς και ποικίλες μουσικές-καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Επίσης, την περίοδο 2016-17 το ΚΕΜΦΑ πραγματοποιεί μια σειρά από ειδικές εκπαιδευτικές-επιμορφωτικές δράσεις σε επτά πόλεις της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Πάτρα, Πύργο, Σπάρτη, Τρίπολη, Άργος και Κιάτο) που περιλαμβάνουν σεμινάρια, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές, συναυλίες και τιμητική εκδήλωση για τους παλαίμαχους τοπικούς οργανοπαίκτες, με στόχο την ευαισθητοποίηση της Περιφέρειας σε θέματα που αφορούν στη μουσική μας κληρονομιά. Οι δράσεις αυτές οργανώνονται σε συνεργασία με τα τοπικά παραρτήματα του Λυκείου των Ελληνίδων, με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.
Το Σωματείο έχει εκδώσει το βιβλίο και ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Ένα βιολί διηγείται- Εκπαιδευτικός οδηγός για τα ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα» της μουσικοπαιδαγωγού Νάνσης Τουμπακάρη,
που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά το 2014.
Τον Αύγουστο 2017 (19/8), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ, το ΚΕΜΦΑ σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας ανέλαβε τον συντονισμό της πανηγυρικής τελετής λήξης του Φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με θέμα τη μουσική και χορευτική παράδοση του Μοριά.

Διοικητικό συμβούλιο

Το νυν Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΜΦΑ αποτελείται από τους:
Ουρανία Ξυλούρη (πρόεδρο), Νάνση Τουμπακάρη (αντιπρόεδρο), Λάμπρο Λιάβα (γενικό γραμματέα),

Ευαγγελία Χαλδαιάκη (ταμία) και Στέφανο Αγιόπουλο, Γεράσιμο Παπαδόπουλο και Χαρίδημο Σαρρή (μέλη).

0
Έτη Προσφοράς
0
Ενεργά Μέλη
0
Μαθήματα Οργάνων & Τραγουδιού
0
Μαθητές Οργάνων