Παραδοσιακό τραγούδι (ατομικό)
Το μάθημα είναι ατομικό, γίνεται μια φορά την εβδομάδα, και διαρκεί 40′.
Απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτου ηλικίας.
Διδάσκουν η Θεοδώρα Αθανασίου, η Μυρσίνη Βέργου & ο Αχιλλέας Χαχάμης
Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.
Καθηγήτρια: Μυρσίνη Βέργου
Η Μυρσίνη Βέργου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και η πρώτη της επαφή με την μουσική ήταν το 1986 στο ωδείο “Νέα τέχνη” με τους αδερφούς Φίνα. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, μαθήτρια του Θεοφάνη Σουλακέλλη απο το 1992 και ύστερα από το 1998 στο Κέντρο Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών (Κ.Α.Λ.Μ.Ε.) ως ενεργό μέλος της “Χορωδίας Αιγαίου”.
Σπούδασε Πιάνο και Ανώτερα Υποχρεωτικά Θεωρητικά στο ωδείο Φίλιππος Νάκας & Ανδρέας Κόρδος.
Είναι κάτοχος Πτυχίου Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής ,Διπλώματος Σύνθεσης, Πιάνου και Βυζαντινής Μουσικής.
Η επαγγελματική της δραστηριότητα άρχισε το 1999 όπου εργάστηκε
ως δασκάλα μουσικής για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων παιδιών έως το 2003. Στην συνέχεια εργάστηκε μέχρι το 2012 στα μουσικά σχολεία Αλίμου, Ηλίου, Πειραιά, Παλλήνης και Κορίνθου ως καθηγήτρια ταμπουρά και μουσικών συνόλων. Από το 2013 έως 2021 δίδαξε Ανώτερα Υποχρεωτικά Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Φιλοθέης-Ψυχικού. Από το 2017 συμμετείχα στο πρόγραμμα INDOOR CAMP των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου διδάσκοντας μουσική-μουσικό παιχνίδι και τραγούδι. Το 2021 διδάσκει και στο Παναρμόνιο Ωδείο.
Τα τελευταία 6 χρόνια έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του (Κ.Α.Λ.Μ.Ε.). Με την “Χορωδία Αιγαίου” έχει ηχογραφήσει τραγούδια από τα νησιά του Αιγαίου πελάγους, τη χερσόνησο της Μικράς Ασίας, αλλά και από την ηπειρωτική Ελλάδα τα οποία περιλαμβάνονται σε σχετικές εκδόσεις. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή στην Τελετής Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 συνοδεύοντας τη Δόμνα Σαμίου και ερμηνεύοντας τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος.
Ανάμεσα στις συνεργασίες με την “Χορωδία Αιγαίου” αξιοσημείωτες είναι αυτές με τη Βουλή των Ελλήνων και το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής Λαμίας, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Καθηγητής: Αχιλλέας Χαχάμης
Ο Αχιλλέας Χαχάμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Τα πρώτα του ακούσματα στο παραδοσιακό τραγούδι τα πήρε από τη γιαγιά του στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων η οποία τραγουδούσε ερασιτεχνικά. Είναι απόφοιτος του τμήματος οικονομικών επιστημών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα με τα οικονομικά, σπούδασε βυζαντινή μουσική στην Κατσάρειο σχολή Ιωαννίνων όπου και έλαβε το δίπλωμα. Τα επόμενα χρόνια επιστρέφει στην Αθήνα και παρακολουθεί μαθήματα λαούτου δίπλα στον Χρήστο Ζώτο και αργότερα, για ένα μικρό χρονικό διάστημα στον Κώστα Φιλιππίδη. Τον Αύγουστο του 2009 συμμετείχε στα σεμινάρια του μουσικού χωριού Άγιος Λαυρέντιος με θέμα το ηπειρώτικο και ξηρομερίτικο τραγούδι και δάσκαλο τον Χρήστο Τζιτζιμίκα. Αργότερα παρακολούθησε σειρά μαθημάτων τραγουδιού στο Κ.Ε.Π.Ε.Μ. από τον Παναγιώτη Λάλεζα. Τα τελευταία χρόνια σπουδάζει φωνητική και θεωρητικά της ευρωπαϊκής μουσικής στο εθνικό ωδείο Αγίας Παρασκευής, δίπλα στον Αλέξανδρο Μποσινάκο και προετοιμάζεται για το πτυχίο σύγχρονου τραγουδιού. Επαγγελματικά με το τραγούδι όμως ξεκινά ήδη από το 2004, με συμμετοχές σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, γλέντια και τηλεοπτικές εκπομπές σε όλη την Ελλάδα δίπλα σε καταξιωμένους εκπροσώπους του χώρου, ενώ δε λείπουν και οι δραστηριότητες στο εξωτερικό όπως η συνεργασία με το χορευτικό της Pasadena του Los Angeles για το διαγωνισμό Ελληνικών χορών στην Αμερική FDF, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις της Ελληνικής κοινότητας στη Λωζάννη κ.α. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με τη διδασκαλία φωνητικής και τραγουδιού.
Παραδοσιακό τραγούδι (ομαδικό)
Το μάθημα είναι ομαδικό, γίνεται μια φορά την εβδομάδα, και διαρκεί 60′.
Απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτου ηλικίας.
Διδάσκει η Ευαγγελία Χαλδαιάκη.
Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.
Καθηγήτρια: Ευαγγελία Χαλδαιάκη
Η Ευαγγελία Χαλδαιάκη είναι απόφοιτη του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και έχει δίπλωμα στη βυζαντινή μουσική. Διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» (ΚΕΜΦΑ) από το 2013, ενώ συμμετάσχει τραγουδώντας σολιστικά σε συναυλίες, αλλά και σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις με τη χορωδία του ΚΕΜΦΑ. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπήρξε διδακτορική υπότροφος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). Η διατριβή της ασχολείται με τη δημοτική μουσική στις ελληνόφωνες και τουρκόφωνες μουσικές συλλογές της ύστερης οθωμανικής περιόδου, διερευνώντας τον λαϊκό πολιτισμό και τις διακοινοτικές σχέσεις της αναφερόμενης περιόδου. Έχει πτυχίο στις «Τουρκικές Σπουδές» από το ίδιο Τμήμα και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις «Λαογραφικές Σπουδές και τον Λαϊκό Πολιτισμό» από το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διπλωματική της εργασία Ο Κ. Α. Ψάχος και η συμβολή του στην καταγραφή και μελέτη ελληνικών δημοτικών τραγουδιών κυκλοφορήθηκε το 2018 από τις Εκδόσεις του Ωδείου Αθηνών-Edition Orpheus, ενώ για το ίδιο έργο έλαβε το Καυταντζόγλειο Βραβείο 2018.