Σεμινάριο
«Μουσικές βουτιές» στον αυτοσχεδιασμό!
με τη Χαρούλα Τσαλπαρά
Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» διοργανώνει 3 τρίωρες συναντήσεις με θέμα τον μουσικό αυτοσχεδιασμό. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να δοθούν στους συμμετέχοντες οι απαραίτητες πληροφορίες για να μπορούν να εντάξουν τον αυτοσχεδιασμό, δηλ. το ταξίμι, στα παιξίματά τους.
Ως παραδείγματα θα χρησιμοποιηθούν ενδεικτικά τραγούδια και σκοποί από το δημοφιλές ρεπερτόριο της ταβέρνας, του γλεντιού και του καφέ αμάν, των οποίων αναπόσπαστο στοιχείο αποτελεί ο αυτοσχεδιασμός.
Σε κάθε συνάντηση θα δημιουργείται ένας κύκλος-αγκαλιά, μέσα στον οποίο θα προσεγγίζονται οι λαϊκοί δρόμοι, τα μικρά μοτίβα, οι χρονικές και τονικές εναλλαγές κ.ά.
Επίπεδο: Για τη συμμετοχή στο σύνολο απαιτείται ικανοποιητικό επίπεδο σε κάποιο μουσικό όργανο, συγκερασμένο ή ασυγκέραστο, ή στο τραγούδι. Ενδείκνυται οι συμμετέχοντες να έχουν βασικές γνώσεις
μουσικής θεωρίας και ανάγνωσης του πενταγράμμου.
Εισηγήτρια: Χαρούλα Τσαλπαρά
Διάρκεια: Φεβρουάριος 2020, 3 τρίωρες συναντήσεις
Ημερομηνίες: Σάββατο 1, 8 & 15 Φεβρουαρίου 2020, 10:30-13:30
Κόστος: 60 €
Ειδική τιμή για τους μαθητές του ΚΕΜΦΑ: 50 €
Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη μέχρι Δευτέρα 27/1/2019
τηλεφωνικώς στο 210-3231164 (καθημερινές 16:00-21:00)
ή με e-mail στο filoi.laikon.organon@gmail.com
Βιογραφικό
Χαρούλα Τσαλπαρά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία επτά ετών, ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα πιάνου στο «Ωδείο Αθηνών» στην τάξη του Γιάννη Μιχαηλίδη καθώς και θεωρίας της μουσικής, την οποία ολοκλήρωσε μαζί με το Σολφέζ και το Dictee στην τάξη του Κυριάκου Τσολάκη. Το 2004 εισήχθη μεταξύ των δέκα πρώτων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών. Το 2005 συνέχισε τα μαθήματα πιάνου στο Ωδείο «Ορφείο Αθηνών» με τον Γ. Μιχαηλίδη ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Οργανογνωσία, την Ιστορία της Μουσικής, τη Χορωδία, τη Μορφολογία της Μουσικής καθώς και τη Μουσική Δωματίου και το Πρακτικό Διδασκαλείο. Τον ίδιο χρόνο παρακολούθησε ετήσιο σεμινάριο Μουσικοθεραπείας με τη μέθοδο Nordoff-Robbins από τη Μαρία Φρουδάκη, ενώ μετά την ολοκλήρωσή του εργάστηκε εθελοντικά για ένα χρόνο σε ομάδα μουσικοθεραπείας στο ΠΙΚΠΑ Βούλας. Το 2008 απόκτησε το πτυχίο Αρμονίας στο Ελληνικό Ωδείο στην τάξη της Ε. Τζεράχη, και συνέχισε τις σπουδές ανώτερων θεωρητικών για να αποκτήσει το 2010 το πτυχίο Αντίστιξης με βαθμό Άριστα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών το ίδιο έτος, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 2011, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο και απέκτησε με Άριστα το Δίπλωμα από το Ωδείο Ορφείο Αθηνών, τάξη του Γ. Μιχαηλίδη. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της παρακολούθησε, ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα, σεμινάριο Μουσικής στην Κοινότητα (community music) από την Χριστίνα Αναγνωστοπούλου και στη συνέχεια έκανε πρακτική του σεμιναρίου στο Κέντρο Ημέρας Ηλιοτρόπιο για ένα χρόνο. Από το 2005 ασχολείται με την ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική ενώ από το 2007 και μετά βρέθηκε στο κατώφλι του αχανούς μουσικού κόσμου της Ανατολικής Μεσογείου, με πρώτη πόρτα τον μεσοπολεμικό ελλαδικό χώρο, μέσα από τις ηχογραφήσεις των 78 στροφών. Από το 2013 ασχολείται και με το ακορντεόν, έχοντας πρώτο δάσκαλο τον Ανδρέα Τσεκούρα και στη συνέχεια τον Ηρακλή Βαβάτσικα.
Ενδεικτικές συμμετοχές σε μουσικά σχήματα: “HiPsi 78rpm” (2007-2011),“Μουσική Αυλή” – “Μουσική Αυλή –Smyrne” (Athenaeum Kelari, 2012-2013), “Smyrna” (2014), “Ρομβία” (2014-), “Loukoum Trio” (2015), “Μπαμ” (2016-), “Banda Jovanica” (2015-).
Ενδεικτικές συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις: “Μαρίκα” (2015),”Nous sommes pareils à ces crapauds” (2016- της εταιρίας Cie Les Mains Les Pieds et La Tête AussI), “Oι Κόρες” (2017, με την θεατρική ομάδα Bijoux de kant στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών), “Μπολιβάρ” (2018, με τη θεατρική ομάδα Bijoux de Kant), “Ζωή είν’ αυτή ζωίτσα μου” (2018, με τη θεατρική ομάδα Bijoux de Kant).
Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβου Ανωγειανάκη”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail: filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/