Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 19:00
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το καλωσόρισμα της νέας περιόδου 2017-18 στο ΚΕΜΦΑ!
Αγαπητοί Φίλοι,
Ξεκινώντας τη νέα περίοδο 2017-18, το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» προσκάλεσε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 τους «Φίλους» και τους …φίλους των «Φίλων», για ένα καλωσόρισμα με ένα ποτήρι κρασί!
Στον γνώριμο -πλέον- χώρο μας (Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος) τους καλωσορίσαμε για τη νέα χρονιά και ανταλλάξαμε δημιουργικές σκέψεις και προτάσεις για τη μελλοντική δραστηριότητα του Κέντρου, με στόχο πάντοτε τη συστηματική προσπάθεια για προβολή-διάδοση της μουσικής μας κληρονομιάς.
Την περίοδο 2016-17, το ΚΕΜΦΑ πραγματοποίησε:
1) Τον καθιερωμένο κύκλο των μαθημάτων-σεμιναρίων σε 20 λαϊκά όργανα και δύο είδη τραγουδιού που παρακολούθησαν περίπου 150 μαθητές
2) Έξι κύκλους διαλέξεων για τα μέλη, με συνολικά 20 ομιλίες.
3) Δέκα συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας «Φοίβος Ανωγειανάκης» και των μουσικών συνόλων του Κέντρου.
4) Συμμετοχή στην καθιερωμένη Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών του Αιγαίου, που έγινε στην Ικαρία.
5) Μια σειρά από ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε 7 πόλεις της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Πάτρα, Πύργο, Σπάρτη, Τρίπολη, Άργος και Κιάτο). Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και οργανώθηκαν σε συνεργασία με τα τοπικά παραρτήματα του Λυκείου των Ελληνίδων. Περιλάμβαναν σεμινάρια, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, κατασκευές εικαστικών έργων για μαθητές, συναυλίες και τιμητική εκδήλωση για τους παλαίμαχους τοπικούς οργανοπαίκτες,
Τις παρακολούθησαν συνολικά 780 μαθητές των Μουσικών Σχολείων και 415 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στις επισκέψεις στα ΚΑΠΗ συμμετείχαν 530 άτομα, τα σεμινάρια παρακολούθησαν 570 άτομα, ενώ στις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις έλαβαν μέρος 288 μαθητές Σχολείων και Μουσικών Σχολείων, 138 μέλη ΚΑΠΗ και σ’ αυτές τιμήθηκαν 96 παλαίμαχοι λαϊκοί οργανοπαίκτες και τοπικοί λαογράφοι-ερευνητές.
6) Το πρωτογενές ερευνητικό υλικό που συγκεντρώθηκε από τις δράσεις στην Πελοπόννησο αποτέλεσε τη βάση για την παράσταση «Εδώ είν’ Αλώνι για Χορό», με θέμα τη μουσική και χορευτική παράδοση του Μοριά, που οργάνωσε το ΚΕΜΦΑ στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 19-8-2017.
Για τη νέα περίοδο 2017-18, το ΚΕΜΦΑ προγραμματίζει:
1) Συνέχιση του κύκλου μαθημάτων-σεμιναρίων σε 20 λαϊκά όργανα και είδη δημοτικού τραγουδιού.
2) Συνέχιση των τακτικών κύκλων ομιλιών-διαλέξεων στον χώρο του ΚΕΜΦΑ καθώς και σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς.
Παράλληλα, προγραμματίζονται μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων και δίσκων, μουσικές παραστάσεις θεάτρου σκιών, ημερίδες, προβολές ταινιών και πολλές ακόμη επιμορφωτικές και καλλιτεχνικές δράσεις, για τις οποίες θα ενημερώνουμε τα μέλη μας εγκαίρως με ηλεκτρονικά μηνύματα.
3) Συνέχιση του κύκλου των εκπαιδευτικών δράσεων στην Περιφέρεια σε άλλες οκτώ πόλεις: Ζάκυνθο, Αργοστόλι, Αγρίνιο, Άρτα, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Σαλαμίνα και Χαλκίδα. Οι δράσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν και φέτος με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.
4) Συμμετοχή στην καθιερωμένη Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών του Αιγαίου, που θα γίνει στην Πάρο στις 2-4 Οκτωβρίου 2017.
5) Συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα του Κέντρου Έρευνας Ανθρωπιστικών Επιστημών (ΚΕΑΕ), με ειδική μουσικολογική έρευνα και δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων με θέμα τη μουσική την περίοδο της Επανάστασης του 1821.
6) Έκδοση εκπαιδευτικού βιβλίου της μουσικοπαιδαγωγού Νάνσης Τουμπακάρη, με θέμα τη μουσική ζωή στη Σμύρνη πριν το 1922 μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού.
Κάθε ιδέα, πρόταση και συμμετοχή των «Φίλων» σε αυτές τις προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτη, ενώ ο φιλόξενος χώρος του Κέντρου θα βρίσκεται πάντοτε -μετά από σχετική συνεννόηση- στη διάθεση των μελών μας για κάθε είδους επιμορφωτικές και καλλιτεχνικές συναντήσεις και δράσεις!