Ημερίδα του εργαστηριακού σεμιναρίου «Για μια έρευνα της ελληνικής μουσικής»

Κυριακή 1 Ιουλίου, ώρες 10:00 – 14:00

Την Κυριακή, 1 Ιουλίου, 10:00 – 14:00 στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του εργαστηριακού σεμιναρίου «Για μια έρευνα της ελληνικής μουσικής».

Ύστερα από ένα χρόνο μαθημάτων γύρω από ζητήματα που αφορούν τη θεωρία και τις πρακτικές της έρευνας, τα οποία επιμελήθηκε ο εθνομουσικολόγος Χάρης Σαρρής, καθένας από τους συμμετέχοντες εκπόνησε μια εργασία. Εργασίες με διαφορετικό στίγμα η καθεμιά, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων: από τις μουσικές και τα δρώμενα της υπαίθρου, ως τις αστικές λαϊκές μουσικές, τη μελέτη φωτογραφικού υλικού εποχής και τη σημερινή μουσική πραγματικότητα.

Έχοντας ως κεντρικό σύνθημα του εργαστηρίου μας το «όλοι μπορούν να κάνουν έρευνα», σας καλούμε να παρακολουθήσετε την ημερίδα και να λάβετε μέρος στη συζήτηση που θα πλαισιώσει τις παρουσιάσεις. Η παρουσία σας θα μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την ερευνητική μας προσπάθεια.

Πρόγραμμα ημερίδας

Ανδρέας Ρέγγης
Το «Μπάμπιντεν» στην Πετρούσα Δράμας 1948-2018: καινοτομία και προσαρμοστικότητα

Μαριάνθη Κοίλια
Ο ρόλος του Σπύρου Περιστέρη στο πέρασμα από το μαντολίνο στο μπουζούκι: μερικές σκέψεις

Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος
Η γκάιντα στην πόλη

Γιώργος Ευαγγέλου
Μουσική της Κρήτης: «ακούγοντας» τις φωτογραφίες. Μια ερευνητική πρόταση για τη μελέτη της μουσικής του νησιού εξετάζοντας φωτογραφικό υλικό της περιόδου 1880-1960.

Γιώργος Χριστοδουλόπουλος
Μια βραδιά με τους «Φυστικί Σαλόνι»: Ιχνηλατώντας τον παλμό του πανηγυριού σε ένα συνεργατικό καφενείο της Αθήνας

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χάρης Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναγορεύτηκε διδάκτορας του ιδίου Tμήματος. Θέμα διατριβής: “Η γκάιντα στη Θράκη: μια οργανολογική εθνογραφία”.
Σπούδασε δυτική μουσική (πτυχία Ακορντεόν, Αρμονίας και Αντίστιξης). Παράλληλα, από την ηλικία των εννέα ετών παίζει κρητική λύρα, μαθητεύοντας αρχικά πλάι στον πατέρα του και στη συνέχεια πλάι στον Γιώργο Βυζιριανάκη. Στα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με διάφορους τύπους αχλαδόσχημης λύρας ενώ στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής ασχολήθηκε και με τη γκάιντα.
Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό «Ερμηνεία ενόργανης και φωνητικής μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών που Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε ως επιστημονικός συνεργάτης και ακαδημαϊκός υπότροφος στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου (2008-2017), στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001-2004) και εργάστηκε ως ερευνητής στο Ερευνητικό Πρόγραμμα «Θράκη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (1995-2004). Από το 2007 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής της Σχολής Μωραϊτη.
Από το 1998 ως το 2010 συνεργάστηκε σε μηνιαία βάση ως μουσικοκριτικός στο περιοδικό Hitech. Από το 2002 συνεργάζεται με την Νομαρχία Κυκλάδων στις ετήσιες Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών, καθώς και σε ειδικές επιτόπιες εθνομουσικολογικές έρευνες, με σκοπό τη σύσταση ενός αρχείου αφιερωμένου στις μουσικές και τους μουσικούς των Κυκλάδων.
Σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κιτσικούδη και τον φωτογράφο Διονύση Γαγάτσο ασχολείται με το εθνογραφικό φιλμ. Η ως τώρα συνεργασία τους έχει δώσει το ντοκιμαντέρ «Γκάιντες λαλούν» (2012, 30 λεπτά), το οποίο διακρίθηκε στο Φεστιβάλ της Πάτρας, το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Μουσικές και μουσικοί της Άνδρου» (2016, 60 λεπτά) καθώς και το ντοκιμαντέρ «Ο Τίγρης από τ’ Απεράθου» (προσεχώς).
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα μουσικά όργανα, οι φωνητικές και οργανικές μουσικές των Βαλκανίων, οι μουσικές του Αιγαίου, το εθνογραφικό φιλμ.
Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.
Δείγμα της επιστημονικής του αρθρογραφίας υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο: https://teiep.academia.edu/HarisSarris

Photos

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 1 Ιουλίου 2018 η ημερίδα του εργαστηριακού σεμιναρίου: «Για μια έρευνα της ελληνικής…

Gepostet von Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης" am Sonntag, 1. Juli 2018