9-10-11 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ

Οι Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών ξεκίνησαν το 2002 σε παγκυκλαδικό επίπεδο, επεκτάθηκαν στο Νότιο Αιγαίο και αποκτούν πλέον παναιγαιακό χαρακτήρα.  Συμπληρώνουν 14 χρόνια γόνιμης δράσης και δημιουργικής παρουσίας κι έχουν καταξιωθεί -σε ετήσια βάση- ως ένας επιτυχημένος θεσμός, ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός.

 Στόχος των Συναντήσεων είναι να εντοπίσουν, να καταγράψουν και ν’ αναδείξουν τους λαϊκούς οργανοπαίκτες του Αιγαίου που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά (τσαμπούνα και σουραύλι). Τα όργανα αυτά, με μακραίωνη παρουσία στο Αρχιπέλαγος ήδη από την προϊστορική εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού, θεωρείται ότι αποτελούν τη μήτρα της νησιωτικής μουσικής παράδοσης. Εν τούτοις, απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω της επικράτησης του βιολιού και του μοντέρνου «νησιώτικου» ρεπερτορίου.

Έτσι, οι «Μουσικές Συναντήσεις» επιδιώκουν να φέρουν σε επικοινωνία τους οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους των νησιών, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση και συνέχιση της μουσικής τους κληρονομιάς, περνώντας τη σκυτάλη στις νεότερες γενιές. Οι νέοι μουσικοί έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους παλαιότερους, να μαθητεύσουν κοντά τους και να μυηθούν στην αυθεντική μουσική παράδοση του Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων είναι κάτω των 25 ετών, καθώς οι Συναντήσεις έδωσαν κίνητρα για τη διδασκαλία και διάδοση της τσαμπούνας στους νέους.

Με την εμπειρία των «Μουσικών Συναντήσεων», συγκροτούνται ήδη πρότυπα μουσικά αρχεία στα μεγαλύτερα νησιά, με ανάλογη προοπτική και για τα υπόλοιπα. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα συνοδεύονται από καινοτόμες κινηματογραφικές δημιουργίες (ντοκιμαντέρ), όπου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικές, αθέατες μέχρι τώρα όψεις του αιγαιακού μουσικού πλούτου.

Παρά τις αλλεπάλληλες αντιξοότητες που έπληξαν τη φετινή διοργάνωση, θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 130 μουσικοί από 14 νησιά του Αιγαίου: τις Κυκλάδες (Άνδρος, Αντίπαρος, Κέα, Κύθνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σύρος), τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Λέρος) και από το Ανατολικό Αιγαίο (Σάμος, Ικαρία). Επίσης θα συμμετάσχουν και οργανοπαίκτες από τη Βόρεια Ελλάδα (γκάιντες) και την Εύβοια.

Την πολυπληθή παρέα συμπληρώνουν νέοι μουσικοί από την Αθήνα, μαζί με τους μουσικολόγους, τους φοιτητές και τους τεχνικούς που παρακολουθούν και καταγράφουν τις Συναντήσεις, με την πολύπλευρη συμβολή του Σωματείου Φίλων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (το οποίο συμμετέχει στη διοργάνωση ήδη από την 1η Συνάντηση του 2002) και την επιστημονική υποστήριξη του Τομέα Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί καταγραφή της Συνάντησης από την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Το Αλάτι της Γης».

Αυτή η πλατειά ομήγυρη που δημιουργήθηκε μέσα από τις Συναντήσεις των Λαϊκών Πνευστών, συνιστά πλέον για τα νησιά μας μια διαρκή και ενεργή πολιτιστική κοινότητα, δίνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης στους δύσκολους καιρούς μας.

Και είναι ενδεικτικό ότι, αναγνωρίζοντας την όλη συνεχή και συστηματική προσπάθεια, το Υπουργείο Πολιτισμούετοιμάζει φάκελο για την ένταξη των λαϊκών πνευστών του Αιγαίου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο!

 

Διοργάνωση:  Δήμος Ικαρίας

 

Σύλλογος Φίλων Μουσείου Ελληνικών Μουσικών Λαϊκών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη

 

                                                Με τη συμβολή των τοπικών φορέων της Ικαρίας

                                                και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

                                                (Τμήμα Πολιτισμού-Αθλητισμού Κυκλάδων)

 

Επιστημονική υποστήριξη:

               

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Μουσικών Σπουδών – Τομέας Εθνομουσικολογίας

 

 

Χορηγοί:                             Hellenic SeaWays                       Golden Star Ferries

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου

 

15.00 – 15.30                  Λιμάνι Ευδήλου: Υποδοχή.

 

19.30 – 20.30                  Άφιξη στον ΑΓΙΟ ΚΗΡΥΚΟ.

Περιήγηση στον οικισμό και επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

20.45 – 23.45                  Στο χωριό ΠΑΝΑΓΙΑ:

Καλωσόρισμα από τους εκπροσώπους των φορέων

και την επιστημονική ομάδα της Συνάντησης.

Παρουσίαση των μουσικών σχημάτων από τα νησιά

που εκπροσωπούνται στη Συνάντηση.

Πρώτη μουσική βραδιά.

 

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου

 

10.00 – 16.30                   Περιήγηση στα χωριά των ΡΑΧΩΝ.

Εναλλαγή ήχων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Στον Προφήτη Ηλία, επίσκεψη-φιλοξενία στο οινοποιείο Αφιανέ.

 

19.45 – 23.45                   Στο χωριό ΜΟΝΟΚΑΜΠΙ:

Παρουσίαση αντιπροσωπευτικών έργων από τους μουσικούς

της Ικαρίας και τις Κυκλάδες.

Δεύτερη μουσικοχορευτική βραδιά.

 

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου

 

11.30 – 13.15                    ΕΥΔΗΛΟΣ και  ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ (αντίστοιχα):

Παράλληλη συνοπτική αποτίμηση του έργου των Μουσικών Συναντήσεων.

Προβληματισμοί και κατάθεση εμπειριών

των φιλοξενουμένων μουσικών και μουσικολόγων.

 

13.15 – 18.00                   ΕΥΔΗΛΟΣ

13.15 – 13.45                   ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ

Μουσικός επίλογος.  Κατευόδιο – Αναχωρήσεις.