Για μια έρευνα της ελληνικής μουσικής
Επιτόπιες καταγραφές-Βιβλιογραφία-Δισκογραφία
με τον Δρ. Χάρη Σαρρή

Η έρευνα και η μελέτη θεωρητικών και πρακτικών ζητημάτων που σχετίζονται με τις λαϊκές και παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας είναι αναπόσπαστο μέρος της σπουδής όσων ασχολούνται με αυτές. Δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, ανεξάρτητα από το με ποιο όργανο παίζουν ή από το ποιο είναι το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο, να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική και εις βάθος γνώση του αντικειμένου.

Για τον σκοπό αυτό, το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» προχωρά στη σύσταση Ερευνητικής Ομάδας. Μέλη της μπορούν να είναι μαθητές του Κέντρου, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές μουσικολογικών σχολών, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος ο οποίος επιθυμεί να ασχοληθεί με την έρευνα.

Μέσα από εβδομαδιαίες συναντήσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα οι ενδιαφερόμενοι θα μυούνται σταδιακά στην μεθοδολογία της εθνομουσικολογικής έρευνας πάνω στις λαϊκές και παραδοσιακές μουσικές. Θα εξοικειώνονται με τη βιβλιογραφική έρευνα, θα συμμετέχουν σε ειδικές συζητήσεις γύρω από τη βιβλιογραφία και θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές της έρευνας πεδίου. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν, θα κληθούν να συγγράψουν μια εργασία, υπό τη μορφή άρθρου, η επεξεργασία της οποίας θα γίνεται στο πλαίσιο των συναντήσεων, μέσα από τη διάδραση και τη γόνιμη συζήτηση της Ομάδας.

Στόχος είναι στο τέλος της χρονιάς να γίνει μια ειδική ημερίδα στο ΚΕΜΦΑ, όπου θα ανακοινωθούν οι εργασίες των μελών της Ερευνητικής Ομάδας. Οι εργασίες αυτές, σε ψηφιακή μορφή, θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Κέντρου.

Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρονται να διεισδύσουν στον κόσμο των λαϊκών και παραδοσιακών μουσικών της Ελλάδας, να ερευνήσουν, να εξασκήσουν τη γραφή τους και να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από τις μουσικές που αγαπούν,  μπορούν να έρθουν στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας, την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, 5-7 το απόγευμα στο ΚΕΜΦΑ.

Περίοδος διεξαγωγής σεμιναρίου: Νοέμβριος 2017-Ιούνιος 2018
Ημέρα και ώρα: Παρασκευή 17.00-19.00
Έναρξη: Παρασκευή 24 Νοεμβρίου
Τιμή συμμετοχής: 15 ευρώ / μήνα (4 μαθήματα)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χάρης Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναγορεύτηκε διδάκτορας του ιδίου Tμήματος. Θέμα διατριβής: “Η γκάιντα στη Θράκη: μια οργανολογική εθνογραφία”.
Σπούδασε δυτική μουσική (πτυχία Ακορντεόν, Αρμονίας και Αντίστιξης). Παράλληλα, από την ηλικία των εννέα ετών παίζει κρητική λύρα, μαθητεύοντας αρχικά πλάι στον πατέρα του και στη συνέχεια πλάι στον Γιώργο Βυζιριανάκη. Στα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με διάφορους τύπους αχλαδόσχημης λύρας ενώ στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής ασχολήθηκε και με τη γκάιντα.
Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό «Ερμηνεία ενόργανης και φωνητικής μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών που Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε ως επιστημονικός συνεργάτης και ακαδημαϊκός υπότροφος στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου (2008-2017), στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001-2004) και εργάστηκε ως ερευνητής στο Ερευνητικό Πρόγραμμα «Θράκη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (1995-2004). Από το 2007 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής της Σχολής Μωραϊτη.
Από το 1998 ως το 2010 συνεργάστηκε σε μηνιαία βάση ως μουσικοκριτικός στο περιοδικό Hitech. Από το 2002 συνεργάζεται με την Νομαρχία Κυκλάδων στις ετήσιες Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών, καθώς και σε ειδικές επιτόπιες εθνομουσικολογικές έρευνες, με σκοπό τη σύσταση ενός αρχείου αφιερωμένου στις μουσικές και τους μουσικούς των Κυκλάδων.
Σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κιτσικούδη και τον φωτογράφο Διονύση Γαγάτσο ασχολείται με το εθνογραφικό φιλμ. Η ως τώρα συνεργασία τους έχει δώσει το ντοκιμαντέρ «Γκάιντες λαλούν» (2012, 30 λεπτά), το οποίο διακρίθηκε στο Φεστιβάλ της Πάτρας, το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Μουσικές και μουσικοί της Άνδρου» (2016, 60 λεπτά) καθώς και το ντοκιμαντέρ «Ο Τίγρης από τ’ Απεράθου» (προσεχώς).
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα μουσικά όργανα, οι φωνητικές και οργανικές μουσικές των Βαλκανίων, οι μουσικές του Αιγαίου, το εθνογραφικό φιλμ.
Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.
Δείγμα της επιστημονικής του αρθρογραφίας υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο: https://teiep.academia.edu/HarisSarris