ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Σεπτέμβριος 2018 – Ιούνιος 2019
Την περίοδο Σεπτέμβριος 2018 – Ιούνιος 2019
το ΚΕΜΦΑ πραγματοποίησε:
ΜΑΘΗΜΑΤΑ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Για 27η συνεχόμενη χρονιά λειτούργησε ο καθιερωμένος ετήσιος κύκλος μαθημάτων-σεμιναρίων, που περιελάμβανε 25 λαϊκά μουσικά όργανα και είδη τραγουδιού (παραδοσιακά κρουστά, λαϊκό κλαρίνο, λαϊκό βιολί, κρητική λύρα, ταμπουρά-πολίτικο λαγούτο, λαγούτο στεριανό-νησιώτικο, λαγούτο Κρήτης-μπουλγαρί, ούτι, νέυ, πολίτικη λύρα, κανονάκι, λαϊκή κιθάρα, μαντολίνο, μπουζούκι-τζουρά-μπαγλαμά, ακορντεόν, σαντούρι, θιαμπόλι, τσαμπούνα, ατομικό και ομαδικό δημοτικό τραγούδι, ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι).
Τα μαθήματα παρακολούθησαν περίπου 170 άτομα. Δίδαξαν 24 καθηγητές και τον συντονισμό είχε η Ευαγγελία Χαλδαιάκη. Οι μαθητές, εκτός από τα ατομικά ή ομαδικά μαθήματα, έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να συμπράττουν στα:
ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΟΥ ΚΕΜΦΑ
- Ορχήστρα «Φοίβος Ανωγειανάκης», με την επιμέλεια του Κώστα Τσαρούχη.
- Χορωδία «Φοίβος Ανωγειανάκης», με την επιμέλεια της Ευαγγελία Χαλδαιάκη.
- Λαϊκή Ορχήστρα, με την επιμέλεια του Λευτέρη Μακρή.
- Μαντολινάτα, με την επιμέλεια του Τάσου Γουσέτη.
- Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής, με την επιμέλεια του Αχιλλέα Τίγκα.
- Σύνολο κρουστών Groovy Caravan, με την επιμέλεια του Στέφανου Αγιόπουλου.
Οι μαθητές και οι ορχήστρες των Μουσικών Συνόλων του ΚΕΜΦΑ θα παρουσιάσουν, όπως κάθε χρονιά, το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους στις καθιερωμένες συναυλίες «Μουσικές της Μνήμης και του Φωτός», στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (19-20 Ιουνίου 2019), τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.
Η Ορχήστρα και Χορωδία Φ.Α. καθώς και η Μαντολινάτα συμμετείχαν σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις τόσο στον χώρο του ΚΕΜΦΑ όσο και σε συνεργασία με άλλους φορείς (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Εταιρεία Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής, Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων, Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων, Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Φίλοι Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, Δήμο Λαμίας, Δήμο Νέας Ιωνίας, Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής, Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου κ.ά. – βλ. παρακάτω).
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συνεχίστηκαν στην Περιφέρεια οι ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, που εφέτος επικεντρώθηκαν στα Δωδεκάνησα:
- Κως (19-20 Οκτωβρίου 2018)
- Κάλυμνος (21-22 Οκτωβρίου 2018)
- Λέρος (24-25 Οκτωβρίου 2018).
Οι εκπαιδευτικές δράσεις προγραμματίζεται να συνεχιστούν την περίοδο Οκτ.-Δεκ. 2019 σε Ρόδο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Αγ. Νικόλαο Κρήτης.
Οι δράσεις υλοποιούνται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, σε συνεργασία με τα τοπικά παραρτήματα του Λυκείου των Ελληνίδων και άλλους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς.
Περιλάμβαναν σεμινάρια-εκπαιδευτικά προγράμματα,, διαλέξεις, κατασκευές εικαστικών έργων από μαθητές, επισκέψεις στα ΚΑΠΗ, συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις για τους παλαίμαχους τοπικούς οργανοπαίκτες και λαογράφους.
Δίδαξαν η μουσικοπαιδαγωγός Νάνση Τουμπακάρη και ο καθ. Λάμπρος Λιάβας, ενώ τον συντονισμό είχε ο Γρηγόρης Φιλίδης. Η συμμετοχή και των τριών συνεργατών ήταν εθελοντική-αφιλοκερδής, για την ενίσχυση των σκοπών του ΚΕΜΦΑ.
Τις φετινές δράσεις του ΚΕΜΦΑ στην Περιφέρεια παρακολούθησαν 98 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στις επισκέψεις στα ΚΑΠΗ (μόνο στην Κω) συμμετείχαν 65 άτομα, ενώ τα σεμινάρια-διαλέξεις παρακολούθησαν 157 άτομα. Στα τοπικά γλέντια έλαβαν μέρος 145 άτομα, ενώ σ’ αυτές τιμήθηκαν 32 παλαίμαχοι λαϊκοί οργανοπαίκτες και τοπικοί λαογράφοι-ερευνητές.
Το πρωτογενές αρχειακό υλικό που συγκεντρώθηκε στη διάρκεια του προγράμματος περιλαμβάνει 725 φωτογραφίες και 61 αρχεία βίντεο διάρκειας 4,5 ωρών.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
- «Εισαγωγή στους παραδοσιακούς δρόμους-μακάμ Ι & ΙΙ». Εβδομαδιαίο τριμηνιαίο σεμινάριο δύο κύκλων με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο (Οκτώβριος 2018 – Απρίλιος 2019).
- «Ρυθμοί της Βόρειας Αφρικής». Δύο τρίωρες συναντήσεις με τον Salim Beltitane (Νοέμβριος 2018).
- «Η μουσική της Κρήτης». Τρεις τρίωρες συναντήσεις με τον Μανώλη Μπουνταλάκη (Μάρτιος 2019).
- «Οι μουσικές της Πόλης». Τρεις τρίωρες συναντήσεις με τον Αχιλλέα Τίγκα (Μάρτιος 2019).
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ – ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ – ΟΜΙΛΙΕΣ
- «Μουσικό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία», με την Ορχήστρα «Φοίβος Ανωγειανάκης», σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων (1 Σεπτεμβρίου 2018).
- «Μουσικό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία», με την Ορχήστρα Φ.Α., σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Νέας Ιωνίας (17 Οκτωβρίου 2018).
- «Η μουσική παράδοση της Ευρυτανίας», με την κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα (8 Νοεμβρίου 2018).
- «Μουσικό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία», με την Ορχήστρα Φ.Α., στο Δημαρχείο Καισαριανής, σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής (9 Νοεμβρίου 2018).
- «Ζαχρένια, η πέτρα της αγάπης», ένα μουσικό παραμύθι από τη Συρία, με τη Φωτεινή Καϊμάκη (αφήγηση) σε μουσική του Γεράσιμου Παπαδόπουλου (29 Νοεμβρίου 2018).
- «Μελωδομακάρονα», παραδοσιακά κάλαντα με την Ορχήστρα και τη Χορωδία Φ.Α. (20 Δεκεμβρίου 2018).
- Παραδοσιακά κάλαντα με την Ορχήστρα και Χορωδία Φ.Α., στο Πνευματικό Κέντρο Μοσχάτου, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου (22 Δεκεμβρίου 2018).
- Συμμετοχή της Ορχήστρας και Χορωδίας Φ.Α. στην κοπή πίτας του Σωματείου Φίλων του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών (27 Ιανουαρίου 2019).
- «Μάνος Χατζιδάκις Η διάλεξη για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης, 70 χρόνια μετά!» Ειδική τιμητική εκδήλωση στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κ. Κουν. Ομιλία του Λάμπρου Λιάβα και μουσική βραδιά με τον πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου και το συγκρότημα του Στέλιου Βαμβακάρη (Δευτέρα 28 Ιανουαρίου).
- Συμμετοχή της Ορχήστρας και Χορωδίας Φ.Α. στην «3η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεγάρων. Διοργάνωση: Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής Μεγάρων (3 Φεβρουαρίου 2019).
- Συμμετοχή της Ορχήστρας και Χορωδίας Φ.Α. στην κοπή πίτας της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής (16 Φεβρουαρίου 2019).
- «Αποκριάτικα παραμύθια και μουσική βραδιά για …ενήλικες!», με τους: Ταξιάρχη Μπεληγιάννη (αφήγηση), Στέφανο Αγιόπουλο και Groovy Caravan (κρουστά-τραγούδι) και ομιλία του Λάμπρου Λιάβα (7 Μαρτίου 2019).
- Συναυλία της ορχήστρας και της χορωδίας “Φοίβος Ανωγειανάκης”με παραλλαγές του Θούριου στο συνέδριο “Ψηφιακό Αρχείο 1821” (14 Μαρτίου 2019)
- «Η άνοιξη της πολυφωνίας», με το Πολυφωνικό Εργαστήρι του ΚΕΜΦΑ, με την επιμέλεια του Αλέξανδρου Λαμπρίδη (21 Μαρτίου 2019).
- «Τα τραγούδια του Αγώνα». Ομιλία του Λάμπρου Λιάβα και μουσική βραδιά με την Ορχήστρα και Χορωδία Φ.Α. (28 Μαρτίου 2019).
- «Παλαιινά κρητικά τραγούδια». Ομιλία και μουσική βραδιά, με τον Δαμιανό Βασιλάκη (18 Απριλίου 2019).
- Συναυλία της Μαντολινάτας και της Χορωδίας Φ.Α. στον κήπου του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου (11 Μαΐου 2019).
- Συμμετοχή της Ορχήστρας και Χορωδίας Φ.Α. στο «8ο Φεστιβάλ Βυζαντινών και Παραδοσιακών Χορωδιών». Διοργάνωση Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων (9 Ιουνίου 2019).
- «Μουσικές της Μνήμης και του Φωτός». Ο καθιερωμένος εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής», με τους μαθητές και τα σύνολα του ΚΕΜΦΑ, στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (19 & 20 Ιουνίου 2019).
- Συναυλία της Ορχήστρας και Χορωδίας Φ.Α. στον κήπο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών (24 Ιουνίου 2019).
ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ – ΠΡΟΒΟΛΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
- Παρουσίαση των λαϊκών μουσικών οργάνων από την Ορχήστρα Φ.Α., στη Λαμία (2/9).
- «Αφιέρωμα στη Ρόζα Εσκενάζυ». Ομιλία του Λάμπρου Λιάβα και προβολή της ταινίας «Καναρίνι μου γλυκό» (17 Ιανουαρίου 2019).
- «Με ένα ταξίμι σου ταξιδεύω! Αφιέρωμα στον Γιάννη Παπαϊωάννου», με τον Γιώργο Μακρή, τον Σπύρο Γκούμα και τους «Παραπεταμένους» (31 Ιανουαρίου 2019).
- Αφιέρωμα στον Λευτέρη Δρανδάκι, στη σειρά «Προσωπογραφίες» (7 Φεβρουαρίου 2019).
- «Χρίστος Τσιαμούλης. Τα μελωδικά μοτίβα της Ανατολής». Παρουσίαση βιβλίου και μουσική βραδιά με τους: Χρίστο Τσιαμούλη, Νίκο Αγγελόπουλο και Στέφανο Δορμπαράκη (14 Φεβρουαρίου 2019).
- Αφιέρωμα στο Μαντολίνο. Προβολή οπτικοακουστικού υλικού και μουσική βραδιά με τη Μαντολινάτα και τη Χορωδία Φ.Α. (21 Φεβρουαρίου 2019).
- Αφιέρωμα στον Ταμπουρά. Προβολή οπτικοακουστικού υλικού και μουσική βραδιά με τον Κάρολο Κουκλάκη, την Ειρήνη Δερέμπεη και μαθητές τους (11 Απριλίου 2019).
- Αφιέρωμα στο Ούτι. Προβολή οπτικοακουστικού υλικού και μουσική βραδιά με τον Κώστα Τσαρούχη και μαθητές του (30 Μαΐου 2019).
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
Το ΚΕΜΦΑ συμμετείχε –όπως κάθε χρόνο- ως συνδιοργανωτής στην καθιερωμένη 16η «Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών του Αιγαίου» και την 6η «Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Ν. Αιγαίου», που έγινε στη Σύρο στις 23-26 Σεπτεμβρίου 2018.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το ΚΕΜΦΑ συμμετέχει στο Ερευνητικό Πρόγραμμα του Κέντρου Έρευνας Ανθρωπιστικών Επιστημών (ΚΕΑΕ) «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο», υλοποιώντας ειδική μουσικολογική έρευνα με θέμα τη μουσική την περίοδο της Επανάστασης. Τη διεξαγωγή της έρευνας για τον εντοπισμό του σχετικού υλικού και την ένταξή του στην ψηφιακή βάση δεδομένων έχει αναλάβει ο εθνομουσικολόγος Χάρης Σαρρής, δρ του Παν/μίου Αθηνών και την επιστημονική εποπτεία έχει ο καθ. Λάμπρος Λιάβας.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος ο Λάμπρος Λιάβας και ο Χάρης Σαρρής συμμετείχαν με σχετικές ομιλίες στο Συνέδριο «Ψηφιακό Αρχείο 1821: αρχειακά ερωτήματα, ερευνητικές προοπτικές, ψηφιακές προκλήσεις» που διοργάνωσε το ΚΕΑΕ στις 14-15 Μαρτίου 2019 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στο ίδιο Συνέδριο η Ορχήστρα και Χορωδία Φ.Α. παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα με τις παραλλαγές του Θούριου του Ρήγα (14 Μαρτίου 2019).